Karakonçilos

0
4

25 Aralık – 6 Ocak tarihleri arasında yeraltından çıkıp insanların karşısına çıkan Karakoncilo, karşılaştığı her kişiye “adın ne?, nereden geliyorsun?, nereye gidiyorsun?” gibi sorular sorarmış.

Eğer cevaplar arasında “Kara” kelimesi geçmiyorsa (Kara Ali, Kara Dere gibi), Karakoncilos kişiye tarakla vurup onu öldürürmüş. Bu sebeple Zemheri dönemi evlerdeki taraklar saklanırken, bu sayede doğaüstü yaratığın yapacağı kötülüklerin önüne geçildiğine inanılmıştır.

Köyümüzde, çevre köylerde ve Çaykara da yaygın olarak inanılan Karakoncilos, kapkara ve dev bir maymun şeklinde olduğundan görünüş itibariyle insanları korkutmuştur.

1970 li yıllara kadar Karakoncilosun çıktığına inanılan dönemde değirmene gidilmezmiş.

Ayı postuna benzeyen bir kürk giyen Karakoncilos Türk mitolojisinin canavarlarından olurken açıkta bırakılan yemeklere tükürmekte ve bu sayede insanları hasta edip öldürmesiyle de tanınmaktadır. Aynı zamanda insanları taklit etme özelliği de olan canavar, böylelikle gece uyuyan kişileri tanıdık sesiyle dışarı çağırıp onları donarak ölüme terk etmektedir.

Türk kültüründe/ folklorunda önemli bir yere sahip olan Karakoncilos, Anadolu’nun iç kesimlerinde de korkunç bir yaratık olarak insanlarda korku yaratırken kuzey kesimlerde zararsız hatta şakacı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Trabzon’un Rumi takvime göre yılbaşı kutlamalarında (Kalandar)da ayı postu giyip, beline çıngırak takan ve yüzünü siyaha boyayan erkekler Karakoncilos’u taklit ederek eğlenirler.

Aslında eskilerimizin anlattığına göre Karakonçilos un gerçek olmadığını bilirlerdi fakat yinede anlatılırdı.

Kaynak:Süleyman Karakolcu

http://birgunbiryerde.blogspot.com/2014/06/turk-halk-biliminde-ks-cini-karakoncolos.html, 26th June 2014, Cansu Altaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz