Fasulye Turşusu ve Fasulye turşusu kavurması mapsino ve çevre köylerde özellikle büyüklerimizin eskilerimizin en çok tükettiği yemek çeşitlerinin başında gelir.Eskiden daha çok toprak küplerde yapılan turşular şimdilerde cam kavanozlarda yapılıyor.
Fasulye Turşusu Yapılışı;
Önce fasulyeleri ayıklayıp temizledikten sonra güzelce yıkanır. Bir tencerenin içerisine fasulyeleri ve fasulyelerin üzerini geçecek kadar su koyup, bir taşım miktarı kaynatılır. Fasulyeler soğuk sudan geçirilip suyunu süzülür ve soğumaya bırakılır.
Harcını hazırlamak için;
sarımsakları soyup ezilir. Ezilmiş sarımsağı, acı biberi, kalın tuz ve suyu bir kapta iyice karıştırılır. Hazırlanan harca fasulyeleri batırıp çıkarılır ve kavanoza doldurulur. Bir sıra fasulye, bir sıra harç olacak şekilde kavanozu doldurulur. Kavanoz dolana kadar malzemeleri doldurmaya devam edilir.
Kavanozun kapağını kapatmadan fasulyelerin üzerine ağırlık koyarak 1 gün bekletilir. 1 gün sonra sonra sulu harcı kavanozun içerisine eklenip kavanoz doldurulur ve ağzını sıkıca kapatılır.
15 gün sonra i fasulye turşusu yenmeye hazır hale gelir.
Fasulye Turşusu Kavurması;
Malzemeler:
1 kaşık tereyağı 2 tabak fasulye turşusu 2 adet orta boy soğan 1-2 kaşık sıvı yağ
Yapılışı:
Fasulye turşusu bol suda yıkanır Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır
Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır.
Daha önceden doğranan turşular katılarak karıştırılır, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır
5-10 dakika pişmeye bırakılır.
Sıcak olarak servis yapılır.